Leasen of kopen

Leasen of kopen? Wat is verstandig om te doen en wat is eigenlijk het verschil tussen leasen of kopen? Veel mensen denken nog dat je een lease auto alleen via je werkgever kunt krijgen, toch is dit allang niet meer het geval.
Veel auto’s, en zeker nieuwe auto’s, worden gereden via een private lease constructie, dat werkt als volgt.

Wat is Private Lease?

Bij een private lease constructie betaal je een vast bedrag per maand. In dit bedrag zitten:

  • Wegenbelasting
  • Verzekering
  • Reparaties
  • onderhoudsbeurten

Het enige dat je zelf nog moet betalen, zijn de kosten voor de brandstof. Dit komt dus nog bovenop je leasetermijn.
Je weet dus vooraf waar je aan toe bent. Ga je elekrisch rijden? Dan worden de kosten van je laadpas of stroom aan huis natuurlijk gezien als de brandstof kosten.

Private Lease of Financial Lease

Er zijn bij het leasen nog twee verschillende vormen van leasen, de private lease en de Financial Lease. De Financial lease kan je eigenlijk zien als een lening die je afsluit. Dit lijkt nadelig, maar heeft ook een aantal voordelen, zeker voor zelfstandigen.
Als je een auto gaat rijden via de Financial Lease wordt de auto gezien als eigendom van jouw onderneming. Alle kosten bij onderhoud en de ‘normale’ kosten als wegenbelasting en verzekering zijn bedrijfskosten. Naast economisch eigenaar wordt je dus ook gezien als juridisch eigenaar. Dit heeft als voordeel dat je zelf beslist of je de auto al dan niet wilt laten bestickeren, of waar je de auto verzekerd.

Huurkoop

Soms wordt Financial Lease nog wel verward met Huurkoop. Toch is er een belangrijk verschil. Bij huurkoop ben je geen juridisch eigenaar. Bij huurkoop mag je de auto wel op de balans zetten als je zelfstandig bent, maar je bent pas juridisch eigenaar als de volledige huurkoop is voldaan.

En nu? Leasen of kopen?

Pas als je de verschillen tussen leasen en kopen kent, kan je een afweging maken.
Het is natuurlijk lastig om aan te geven wat het best is, dit omdat iedere situatie verschillend is.
Grofweg kan je wel het volgende aanhouden. Wil je een nieuwe auto rijden en ben je onder de 30 jaar, dan is de private lease optie waarschijnlijk het meest voordelig. Ben je boven de 30, dan heb je wat meer rekenwerk. Het is belangrijk om een tabel te maken waarin je duidelijk kunt verwerken wat de uitgaven zijn. De ANWB heeft hier een leuke rekentool voor.